Međunarodni aspekti reforme odbrambenog sistema u Bosni i Hercegovini - Čajić, Jasmin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Nakon zgusnutih događaja na prostorima bivše Jugoslavije, naročito nakon međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine (6. aprila i 21. maja 1992. godine) i svega onoga što se dešavalo u Bosni i Hercegovini i oko nje, započeo je period dinamičnijeg interesiranja međunarodne zajednice za angažmanom u Bosni i Hercegovini (politički, vojnosigurnosni, ekonomski). Analiza angažiranja međunarodnih subjekata u Bosni i Hercegovini, posebno od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas, daje jasan zaključak da su akteri međunarodne zajednice imali ključnu ulogu u očuvanju mira i stvaranju sigurnosnog ambijenta za sve njene građane. Sa stanovišta Bosne i Hercegovine, njenog uključivanja u evropske i svjetske integracione procese, te ispunjavanja zahtjeva sigurnosnih integracija, značaj i ulogu međunarodnih aktera, posebno međunarodnih vojnih snaga u Bosni i Hercegovini, možemo zaključiti sljedeće: Međunarodne snage, koje su podržane od politika svojih zemalja, utjecale su na opći sigurnosni ambijent u Bosni i Hercegovini, i to ne samo u pogledu očuvanja mira nego su općenito utjecale i na procese u odbrambenom i sigurnosnom sektoru: u organizacijskom, funkcionalnom, materijalnom, ali i u pogledu promjene mentaliteta unutar Oružanih snaga Bosne i Hercegovine. Kontrolu nad Oružanim snagama u Bosni i Hercegovini više je provodila međunarodna zajednica putem svojih organa, a naročito putem međunarodnih vojnih snaga, nego što su to činili nadležni organi entiteta odnosno države Bosne i Hercegovine.