Kritika moderne kao kritika životnog stila - Kozlić, Spahija (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Ako bismo kod Georga Simmela tražili oslonac u kojem njegova filozofija najjasnije dolazi do izražaja, onda bi to, bez sumnje, bio pojam kulture i fenomeni koji stoje na relaciji subjekt – objekt ili duša – duh. Simmel je više nego kategoričan kada kaže da je duh druga ljudska instancija, ali instancija takve prirode da producira vlastite tvorevine „koje nastavljaju egzistirati u osebujnoj samostalnosti“ nezavisno od njenog tvorca.