Logika pravne nauke Gustava Radbrucha: - Interpretacija, konstrukcija i sistematika - - M. Tomić, Ivo (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Filozofsko-pravna i pravno-logička studija „Logika pravne nauke Gustava Radbrucha“ prikazuje, analizira i kritički obrađuje Radbruchovo shvatanje svijeta i fenomena prava. Rasprava započinje Radbruchovim shvatanjem prava kao stvarnosti koja teži ostvarenju pravde i na toj primarnoj ravni pokušava razriješiti antinomije između pravde kao ideje prava, pravne sigurnosti i svrsishodnosti. Autor potom obrazlaže razlikovanje između nauka o pravu i čiste dogmatske, sistematske pravne nauke. Logika čiste dogmatske pravne nauke obrađuje se iz njena tri osnovna aspekta – interpretacije, konstrukcije i sistematike. Na takvim osnovama dolazi se, nakon konstrukcije pojma prava, do razlikovanja dviju osnovnih vrsta pojmova – pravno relevantnih i pravih pravnih pojmova. Iz ovih postulacija u studiji se analizira Radbruchovo shvatanje pravne nauke kao kulturne nauke povezane s vrijednošću i zasnovane na razumijevanju i individualizaciji. U zadnjem dijelu studije prikazuju se etičke refleksije Radbruchovog shvatanja prava kao preklapanja stvarnosti i vrijednosti koje dovodi do međusobnog pomirenja prava i morala.