Liberalna teorija manjinskih prava u filozofiji Willa Kymlicke - Repovac-Pašić, Valida (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
U ovoj studiji ponudili smo neke stavove Willa Kymlicke čija filozofija između ostalog nudi liberalnu teoriju manjinskih prava. Ostajući u okviru liberalne tradicije, on nastoji da odbrani i razvije liberalno viđenje prava, kako individualnih tako i zajednice. S druge strane, značajna je po tome što elaborira veoma jake argumente u korist manjinskih prava, te pokušava da pomiri grupna i individualna prava. Kymlicka tvrdi da se diferencirana grupna prava oslanjaju na individualne slobode i autonomiju, stoga je logično da mogu biti izvedena iz Rawlsove egalitarne teorije pravde. Ova teza podržava politički liberalizam kao jedini odgovarajući teorijski i politički pristup koji prilagođava raznovrsne kulturalne razlike grupa i garantira određena za grupu specifična prava. Okvir liberalne pravde je najprikladniji za otvaranje međukulturalnog dijaloga i za potvrdu kulturalnog članstva. Zaštita diferenciranih grupnih prava je nužna pretpostavka za koegzistenciju kulturalne raznolikosti i zapravo unaprjeđuje individualnu slobodu, autonomiju i jednakost svih članova društva.