Postjugoslovenska historiografija : (re)interpretacija prošlosti - Bandžović, Safet (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Noviji period prošlosti prostora nekadašnje jugoslavenske državne zajednice, s problemima “historiografskih bjelina”, “zatamnjene prošlosti”, izaziva značajnu pažnju u “historiografiji tranzicije” budući da su gotovo sva krupnija historijska pitanja reaktuelizirana i u procesu revizije, što može biti od većeg naučnog značaja ako se prevaziđu negativni historiografski stereotipi podstaknuti politikom i ideologijom, te pruži savr emeniji teorijsko-metodološki osnov. Historiografija će, uz uvažavanje novih činjenica, morati revidirati brojne ocjene, historijska zbivanja i procese predstaviti kompleksnije. Ona mora biti otvorena za nove metodološke i teorijske pristupe proučavanju prošlosti.