Vrijednosti slobode, istine i pravde - Tucaković, Šemso (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Koje sve vrijednosti djeluju kao centralni orijentiri ponašanja ljudi i njihovih zajednica pitanje je koje više od dvije hiljade godina zaokuplja pažnju brojnih mislilaca. Na to pitanje pokušavali su odgovor dati grčki filozofi, nenadmašni retoričari drevnog Rima, predstavnici njemačke klasične filozofije, ali i brojni istraživači tajni postojanja i organiziranja ljudi modernog doba. Na našim prostorima nije, međutim, bilo do sada poniranja u ovu značajnu preokupaciju filozofskog mišljenja i promišljanja. Otuda knjiga prof. dr. Muslije Muhovića Uvod u aksiologiju (aksios= vrijednost i logos = nauka), koja se nedavno pojavila u našim knjižarama, predstavlja uistinu pionirsko štivo. To je prvo filozofsko istraživanje fenomena vrijednosti na našim prostorima i kao takvo označava utemeljenje aksiologije u krug filozofskih disciplina i na području Bosne i Hercegovine.