Havajski program komparativne filozofije i značaj njegove primjene na filozofske curicculume u Bosni i Hercegovini - Kahteran, Nevad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2008)
Moje opredjeljenje da unapređujem na Zapadu dublju upoznatost o bosanskim multikulturnim i multireligijskim postignućima dovelo me je na Odsjek za filozofiju Sveučilišta Hawai’i-Mānoa i East-West Center kroz Fulbrightov program razmjene znanstvenika. Otuda, u duhu filozofskog interkulturalnog pluralizma s ciljem poticanja globalne filozofije u Bosni, zadovoljstvo mi je što se pisanje ovog teksta dešava za vrijeme mojeg boravka kao Fulbraightovog stipendista na Sveučilištu Hawai‘i-Mānoa, koje je čvrsto posvećeno primjeni kreativnih vrijednosti u produbljivanju razumijevanja između Istoka i Zapada, te napose da radim skupa s „patrijarsima komparativne filozofije“ poput Eliota Deutscha, koji je bio u središtu ovog pokreta u ovoj generaciji. Zapravo, na mnogo načina je njegova biografija intimno povezana s ovim odsjekom Sveučilišta Hawai’i.