Evropa između beskonačnog napretka i slobode u razdoblju globalizacije - Šarčević, Abdulah (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Mi se, u prvom redu, pozivamo na dvostruki karakter globalizacije: pozitivni i negativni. U prvom slučaju riječ je o globalizaciji ne samo u privredi već i u politici, znanostima, u edukaciji i kulturi; također u organiziranom kriminalu i ugrožavanju okoline, koje je nedavno izazvalo katastrofalne poplave u nekim evropskim zemljama, u Njemačkoj, Austriji, Češkoj Republici, u Rusiji itd. Ona ima i neke nove aspekte. U drugom slučaju je riječ o negativnim trendovima i posljedicama, o tome da globalizacija prerasta u prinudu, u ideologiju. Za početak, globalizacija je višeznačna. Seže od ekonomije do znanosti, tehnike, medicine, sve do kulture, velikih migracija i ugrožavanja i zaštite ljudske okoline, koja na specifičan način uvodi također pojam globalno zajedničkog dobra.