Liberalizam i multikulturalizam - Pobrić, Nurko (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
Predmet našeg interesiranja predstavlja odnos liberalizma i multikulturalizma, posebno kao modela moguće organizacije društva i države. Posredno, u ovom tekstu, govori se i o Bosni i Hercegovini, odnosno njenom sadašnjem ustavnom uređenju. Upućuje se i na nedovršenost tog uređenja, te potrebu da se Ustav Bosne i Hercegovine mijenja. Težište je na tvrdnji da osnova bilo kakve forme državne organizacije mora biti pojedinac – građanin, i njegova građanska i druga prava. Društvene grupe, bilo koje vrste, ne mogu biti isključiva osnova ustrojstva jedne države. Kolektivna prava grupa, u osnovi, izvode se iz prava pojedinaca. Kulturno-etnička pripadnost, prema shvaćanju liberalne teorije, ne može biti posebna osnova za privilegiran položaj u državi i društvu. U svakom slučaju, savremeni multikulturalizam podrazumijeva zaštitu društvenih grupa u vidu raznih formi autonomije, samouprave i posebnih (identitetskih) prava, pri tome se pojedinac (građanin) ne potiskuje u drugi plan, nego i dalje ostaje činilac konstituiranja političke vlasti.