Uz knjigu Rusmira Mahmutćehajića "O antibosanstvu" - Lavić, Senadin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Poslije javnog govora 11. januara 2017. godine u Mostaru na promociji Mahmutćehajićeve knjige Andrićevstvo: Protiv etike sjećanja (Beograd, 2015) autor i promotori su bili izloženi divljačkoj destrukciji u spinovanim vijestima koje su pokrenuli opskurni portali i digli ih vertikalno do medija u Beogradu i Zagrebu, a među njima su se pojavili vrli intelektualci, zagovornici konsocijacije, rasne čistoće, odijeljenosti ljudi u geta i kao slučajno se zalijepili na spinovane bljuvotine, koristeći ih kao istine kojima su govornike na toj mostarskoj promociji pretvorili u opasne barbare, neznalice, nestručne govornike koji ne znaju šta pričaju. Na promociji koju je organiziralo Odjeljenja za književnost Muzeja Hercegovine o djelu su govorili: mr. Nerin Dizdar, prof. dr. Sanjin Kodrić, prof. dr. Mirsad Kunić, prof. dr. Senadin Lavić, prof. dr. Vahid Preljević, a razgovor je moderirao prof. dr. Krsto Mijanović. U nekoliko dana nakon promocije učesnici tribine doživjeli su sve ono što od 19. stoljeća doživljavaju Bošnjaci kao narod. Podmetanje rečenica koje se nisu izgovorile, pogrešno razumijevanje onoga što se izgovorilo – a sve to da bi se ponovo pravdali pred nametnutim „mjerilima” za „male” bosanske govornike – bilo je dio metoda destrukcije svakog govora o Bosni koji hoće da izbjegne nametnuti obrazac orijentaliziranog, desupstancijaliziranog i ideologiziranog uma kao supstitut za bosansko mišljenje.