Tragička krivica Hasanaginice u rodnim i diskursivnim relacijama - Kunić, Mirsad (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Kao najljepša balada južnoslavenskog podneblja i jedna od najljepših svjetskih balada, kao bošnjačka „pjesma nad pjesmama“, Hasanaginica je bila predmetom brojnih intepretacija i polemika. Predmetom intepretacija i polemika znala je biti samo jedna riječ iz pjesme (dilema da li „uboškim haljinama” ili „u bošči haljinama”?) ili jedan stih (A ljubovca od stida ne mogla), na kojemu se zapravo i temelji dramski sukob ove balade.