Imaju li ratovi alternativu? - Hodžić, Muamer (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2018)
Knjiga Naučnici i rat autora profesora Esada Zgodića predstavlja briljantno politološko i sociološko djelo. Iako je autor djela, profesor Zgodić, bosanskohercegovački teoretičar iz oblasti politologije, filozofije i sociologije, on u djelu opservira i analizira djela i stavove o ratu i militarizmu naučnika prirodnih i biomedicinskih nauka (biologa, matematičara, genetičara, fizičara, kemičara, zoologa, medicinara itd.) kao što su: Fritjof Capra, Richard P. Feynman, Daniel Shechtman, Leonardo da Vinci, Galileo Galilei, Arhimed, Albert Einstein, Linus Carl Pauling i dr.