Vašingtonski sporazum - Mehanović, Edin (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Nakon propalih mirovnih planova za Bosnu i Hercegovinu od Evropske zajednice/Evropske unije Sjedinjene Američke Države su odlučile da se ozbiljnije pozabave pitanjem Bosne i Hercegovine i da pokušaju dovesti Bosnu i Hercegovinu do prestanka rata i trajnog mira. Prvi uspješan potez Klintonove administracije bio je u zaustavljanju sukoba Armije BiH i HVO-a, te sprečavanje agresije Republike Hrvatske na Republiku Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu je pod američkim patronatom došlo do uspostave Federacije Bosne i Hercegovine u periodu od 1. do 18. marta 1994. godine kada su potpisani sporazumi koji su okončali agresiju Hrvatske na BiH i uspostavili hrvatsko-bošnjačku federaciju. Vašingtonski sporazum potpisali su Alija Izetbegović, predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, kao i Silajdžić i Zubak. Vašingtonski sporazum nije idealno rješenje, ali je dobro rješenje u vremenskom okviru razgradnje i dezintegracije Bosne i Hercegovine i smjera u kojem su Bosnu i Hercegovinu odredili prethodni pregovori kao i okolnostima pod kojim je dogovoren, jer je usmjerio međunarodne pregovore ka očuvanju jedinstvene i cjelovite Bosne i Hercegovine, kao prvi pozitivan potez u cilju dovođenja Bosne i Hercegovine do trajnog mira, što je ostvareno kroz Dejtonski mirovni sporazum.