Izazovi popisa stanovništva u Bosni i Hercegovini (Društveni značaj i politikantske manipulacije) - Žiga, Jusuf (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Popis stanovništva, ukoliko je adekvatno pripremljen i proveden, omogućava pouzdan uvid u aktualno stanje društva, počevši od njegovog biološkog potencijala (nataliteta, mortaliteta, starosne strukture...), pa do materijalnih pokazatelja o tome čime ljudi raspolažu i od čega žive. Na osnovu prikupljenih pokazatelja osmišljavaju se programi društvenog razvoja i korigiraju pogreške ranije usvojenih razvojnih strategija. Zbog toga popis stanovništva sva sređena društva kontinuirano provode (u pravilu svakih deset godina). Nažalost, u Bosni i Hercegovini je od toga napravljen problem, što je predmet opservacije u ovom tekstu. Korištene su razne opstrukcije u popisu prognanih osoba, naročito Bošnjaka iz Republike Srpske, s ciljem da se taj entitet prikaže u nacionalnom smislu što monolitnijim.