Pozitivnopravno regulisanje i razvoj poreznog sistema u Federaciji Bosne i Hercegovine - Balvanović, Adnan (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Rad se odnosi na istraživanje pozitivnopravnog regulisanja i razvoja poreznog sistema u Federaciji BiH posmatrano kroz djelatnost i rad Porezne uprave FBiH. U radu je korišten normativni i analitički istraživački metod. Sam tekst rada sadrži i kaznene odredbe predviđene pozitivnopravnim propisima u cilju regulisanja i efikasne primjene trenutno važećeg poreznog sistema u Federaciji BiH. Rad ujedno sadrži i pregled pozitivnih zakonskih i podzakonskih propisa iz nadležnosti Porezne uprave FBiH. Pored toga, u tekstu se navode i Evropska kompanija (Societas Europaea) i Evropska ekonomska interesna grupacija (EEIG) kada je u pitanju regulisanje ubiranja i naplate poreza na dobit u državama članicama Evropske unije odnosno na unutrašnjem komunitarnom tržištu, što bi trebalo postati i sastavnim dijelom pozitivnog zakonskog propisa kojim bi se uvela ova privredna organizovanja i u poslovni sistem Federacije BiH.