Krivičnopravno utvrđivanje zločina genocida - Karović, Sadmir (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
U ovom radu naglašena je važnost i kompleksnost identifikacije i definisanja zaštićenih ljudskih skupina prilikom krivičnopravnog utvrđivanja postojanja zločina genocida kao jedne od bitnih i specifičnih odrednica ovog zločina. Autor se osvrnuo na praksu međunarodnog pravosuđa čiji je rad u značajnoj mjeri otklonio pojedine nejasnoće koje se odnose na pitanja koja nisu precizno i jasno propisana u Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida iz 1948. godine kroz nekoliko ključnih primjera koji omogućavaju jednostavnije shvatanje, razumijevanje i tumačenje zaštićene ljudske skupine. Kroz rad se artikuliraju različiti pristupi koji se odnose na identifikaciju i definisanje zaštićenih ljudskih skupina kao i kritički osvrt na ograničenost koncepta genocida u skladu sa restriktivno propisanim uslovima.