Utjecaj globalnog neoislamokapitalizma na muslimane savremene Bosne - Beglerović, Samir (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2013)
Rad tretira nastanak i uspon globalnog neoislamokapitalizma, fenomena nastalog krajem druge polovine XX st. i dalje razvijanog u XXI st. koji ni do danas nije iscrpno analiziran, a u publikacijama na našem jeziku skoro je u potpunosti nepoznat. Esej je podijeljen na četiri poglavlja unutar kojih se tretiraju tri problema: odraz globalnih ekonomskih i političkih događanja na vjerski život Bosne, mehanizmi funkcioniranja globalnog neoislamokapitalizma, te izazovi koji se postavljaju pred instituciju Islamske zajednice u kontekstu rasprava o mogućnostima i pravcima njenog logičnog transformiranja i djelovanja u budućnosti. Raspravljajući o posljednjem problemu, u eseju je istaknuto „šest mehanizama angažiranog i društveno odgovornog djelovanja Islamske zajednice“ koji, po dubokome uvjerenju autora, predstavljaju snažan garant očuvanja autentičnosti i opravdanosti djelovanja Islamske zajednice u našem vremenu.