Zločin bez kazne - Pašalić, Enes (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Dekonstruiranjem određenja ubistva više stotina muslimanskih civila u Šahovićima 1924. kao zločina autor konstruira novi horizont tumačenja ovoga događaja kao „non criminal putting to death“. Kosovski mit izražen kroz pjesmu „Propast srpskog carstva“, kao esencijalna (ne)umska refleksivna odredba srpskog nacionalnog bića, implicira onto-logičku kategorijalnu strukturu koja je kosovski mit etablirala kao „himnu genocidu“ srpskog naroda. Unutar srpske moderne nacionalne svijesti kosovska hristijanizirana mitskopoetska signifikacija „žrtvovanja“ na Kosovu „carstva zemaljskog“ (ne-bitak) zaradi „nebeskog carstva“ (bitak) učinila je nacionalnu emancipaciju srpskog „nebeskog naroda“ neraskidivo vezanim sa protjerivanjem susjeda i paljenjem njihovih kuća, odnosno eksterminacijom svega onoga što je muslimansko (tursko) sa svetih srpskih zemalja („Second coming of Jesus“), a koje traje od srpskih ustanaka do danas.