Moć znanja i knjige u osmanskom društvu: bibliotečki profil kao refleksija intelektualnog kanona - Gačanin, Sabaheta (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Ovo istraživanje fokusirano je na biblioteke iz osmanskog perioda kao resurs i njihov bibliotečki profil. Rekonstrukcijom bibliotečkog fundusnog profila derivira se naučni kanon koji je vladao u osmanskom društvenom i obrazovnom sistemu. Naučni kanon i bibliotečki fundusni profil bitni su nam, budući da na osnovu njih kao premisâ izvodimo zaključke o učenju, naučavanju i spoznavanju istinâ u okviru osmanske duhovnosti. To je vrlo važno s obzirom na to da su Bosna i Hercegovina i njen širi region bili dugi period sastavni dijelovi tog sistema duhovnosti. Tako ustrojena duhovnost je temeljno intelektualno-antropološki određivala tadašnjeg čovjeka, ali je i stvorila preduvjete za danas zdravu supstancu muslimanske duhovnosti na ovim prostorima.