Genocid u Republici Bosni i Hercegovini 1992-1995. - Čekić, Smail (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U tekstu se razmatraju bitni događaji u Republici Bosni i Hercegovini na kraju XX stoljeća, posebno 1991–1995, sa stanovišta, prije svega, historijske nauke i relevantnih naučnih saznanja, uključujući i rezultate vlastitih naučnih istraživanja, uzroci raspada zajedničke jugoslavenske države, uzroci i ciljevi napada na Republiku Bosnu i Hercegovinu, srpska i hrvatska genocidna ideologija, namjera i politika, planiranje, pripremanje i izvođenje agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu i izvršenje genocida nad Bošnjacima.