Demokracija i obrazovanje u pragmatizmu Johna Deweya - Arnautović, Samir (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Deweyevo razumijevanje značaja obrazovanja, kao i njegova, uvjetno rečeno, filozofija odgoja, koja predstavlja jedno od centralnih područja njegovog filozofijskog interesa, dolazi iz razumijevanja i određenja demokracije i zadaća demokratskog društvenog sustava. Ideja demokratskog društva za Deweja nije tek jedan politički koncept. On je razumijeva u smislu ideje jednog vremena, obilježja životnih tokova i u tom smislu ukupnih komunikacijskih odnosa koji određuju društvenu situaciju vremena.