Šta je to genocid - razmišljanja povodom presude izrečene Momčilu Krajišniku na suđenju u Hagu - Filipović, Muhamed (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
U ovome tekstu autor pokazuje kako je zločin genocida predstavljao jedinu moguću „politiku“ u realizaciji velikosrpskog projekta na prostorima bivše Jugoslavije, a posebno Bosne i Hercegovine. Oni koji su krenuli u stvaranje velike nacionalne države srpskog naroda militarnim sredstvima, dakle silom i agresijom, znali su da taj zadatak ne mogu izvršiti bez zločina genocida. Svi mi danas, na razne načine, suočavamo se politički, antropološki, civlizacijski ili znanstvenoistraživački s posljedicama genocida, pokušavamo ih ublažiti i zaustaviti destruktivnu antibosansku politiku koja pokušava sačuvati stanje stvoreno genocidom. Antibosanska politika nije dobila niti snosi zaslužene pravne i političke konzekvencije za svoje djelovanje u zadnjoj deceniji dvadesetog stoljeća.