Svijet kao mythos, kao igra staklenih perli/Kritika filozofije/Univerzalni jezik slobode/ Moć koja nas osuđuje na bijedu,cinizam i laž, na "permanentni građanski rat"/Ili avantura diferencije/ Umjetnost naspram automatike razaranja - Šarčević, Abdulah (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2019)
Mladenu Čaldareviću, uredniku "Pregleda" i drugim članovima redakcije, s kojima sam imao čast da surađujem od proljeća 1953.g. Drukčija univerzalnost u sjeni nihilizma/Jezik je jedna predaja srodnosti i razlike/Način iskustva,osjećanja zbilje/Domište velike i jedinstvene slobode: protivljenje zaboravu, simplifikaciji, "Vladi jaza".