Finansijske institucije i fondovi Evropske unije - perspektiva za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine - Mujakić, Muhamed (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
U članku se daje pregled najvažnijih finansijskih institucija i fondova Evropske unije. Bosna i Hercegovina je država opredijeljena za put evropskih integracija. Bosna i Hercegovina je 25. novembra 2005. godine potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Evropskoj uniji. To je jedan u nizu važnih koraka ka evropskim integracijama Bosne i Hercegovine. Pristupom u zajednicu evropskih država – Evropsku uniju, naša država će imati mogućnost pristupa bankama i fondovima EU. Glavne finansijske institucije Evropske unije su: Evropska investicijska banka, Evropski investicijski fond, Evropska centralna banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropski socijalni fond, Evropski fond za upravljanje i garanciju u poljoprivredi, Evropski fond za regionalni razvoj, Kohezijski fond.