Napuštanje marginalne pozicije ekonomske nauke bitan uvjet kreiranja i provedbe strategije dugoročnog ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine - Biščević, Ismet (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Privreda Bosne i Hercegovine nalazi se u procesu tranzicije, susrećući se s brojnim problemima na makro i mikro planu. Proces teče vrlo sporo, praćen gubitkom ranijih tržišta, slabim korištenjem proizvodnih kapaciteta i općenito resursa, neadekvatnom privrednom strukturom, koja zapostavlja proizvodnju, te enormnom nezaposlenošću. Svi relevantni pokazatelji upućuju na to da je u pitanju ekonomska kriza koja vrlo dugo traje. Ekonomsko nazadovanje je konstanta, a napredak nikakav ili vrlo simboličan, tek u nekim segmentima. Imperativ su promjene. Njih se može pokrenuti na temelju studiozne dugoročne ekonomske strategije razvoja. Ona sama nije dovoljna. Očekivani efekti su uvjetovani adekvatnim upravljanjem i vođenjem na makro i mikro nivou. Samo kvalitetne menadžerske strukture mogu je implementirati kao instrument strateškog razvoja ekonomije naše zemlje u cjelini ili pak njenih integrativnih dijelova. Ali, i prije svega, politika mora prepustiti ekonomiji pravo prvenstva, a time i svoju funkciju učiniti djelotvornijom.