Opće naznake o Indeksu ekonomskih sloboda i faktorima koji ga određuju - Čizmić, Elvir; Imamović-Čizmić, Kanita (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2020)
Ekonomske slobode, označene kao odsustvo barijera u ekonomskom promišljanju pojedinca koje su nametnute od države, sve više se posmatraju s aspekta njihovog značaja za ekonomski razvoj države. Potreba za mjerenjem ekonomskih sloboda koje baštini društveni ambijent date države iznjedrila je The Heritage Foundation kao kompleksnu studiju o mjerenju i praćenju stanja u pogledu ekonomskih sloboda u 157 država za koje postoje podaci. Rad je podijeljen na tri dijela. U prvom dijelu daje se koncizno teorijsko određenje ekonomskih sloboda, kao i značaj mjerenja ekonomskih sloboda u društvenom ambijentu privređivanja date države. Drugi dio predstavlja koncizan prikaz faktora ekonomskih sloboda koji pokrivaju deset različitih ekonomsko-socijalnih sfera, a koji predstavljaju objekt mjerenja vršenih u okviru The Heritage Foundationa. U tom kontekstu analiziraju se: vanjska trgovina, fiskalna opterećenja, državna intervencija u ekonomiji, monetarna politika, ograničenja i prepreke tokovima inozemnog kapitala, bankarstvo i finansije, politika nadnica i cijena, pravo vlasništva, regulacija i crno tržište. Rad se završava trećim dijelom, koji predstavlja prikaz stanja u oblasti ekonomskih sloboda u BiH na temelju mjerenja provedenih u okviru spomenute fondacije a uz komparaciju sa susjednim državama.