(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2025)
Željeznički, cestovni, riječni i avionski promet u BiH do sada nije bio potpuno skladu sa Općim okvirnim sporazumom za mir u BiH (u daljem tekstu: DMS). U (zajedničkim) institucijama BiH do sada su samo djelimično ispoštovane odredbe ovog Sporazuma, jer su neosnovano usvajani i objavljivani pravni akti o sve četiri vrste prometa. U DMS Aneksi 4, 6. i 9. su njegovi jedini formalni izvori. Ova imperativna norma krši se zajedničkom nadležnošču FBiH i kantona za komunikacijsku i transportnu infrastrukturu u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine u upravnim poslovima željezničkog, cestovnog i avionskog prometa, dok Ustav RS formalnopravno nije protivan DMS. Paralelna zakonodavna funkcija u ovim upravnim poslovima je protivna DMS, pa u pravnom poretku može ostati samo Zakon o željeznicama BiH. Njegov materijalni dio mora se proširiti sadržajem Zakona o željeznicama FBiH i Zakona o željeznicama RS. Njihove pojedine odredbe protivne DMS nikako ne mogu ostati na snazi. Ovim izmjenama upravno organizaciono pravo će se djelimično promijeniti. Tako će ojačati efektivna vlast u Ministarstvu prometa i komunikacija BiH, Regulatorni odbor će se usklađivanjem sa Ustavom BiH preimenovati u Regulatornu agenciju, a JP Željeznice FBiH i JP Željeznice RS moraju se pripojiti Javnoj željezničkoj korporaciji BiH, koja će biti dio Javnog transportnog preduzeća BiH. Zakon o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prevozu nije u potpunosti normiran, jer u njemu nedostaju odredbe o autocesti (autoputu). Mogu se prenijeti iz Zakona o cestama FBiH i Zakona o javnim putevima RS. JP Autoputevi i JP Putevi RS, te JP Autoceste i JP Ceste FBiH spojiće se u jedno preduzeće da bude sastavni dio Javnog transportnog preduzeća BiH. Takvi zakoni u entitetima će ostati na snazi bez organa upravljanja prevozom u cijeloj BiH. Istom preduzeću pripojiće se JP Luka Brčko distrikta d.o.o. Avionski promet mora prestati biti u nadležnosti entiteta i mora se prenijeti u isključivu nadležnost (zajedničkih) institucija BiH, jer se samo tako može ispoštovati vladavina prava. Aneks 9 ne važi i za zračni promet.