(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2010)
Za našu analizu treba, dakle, čisto pojmovno utvrditi da je moderna država institucionalna grupa s vlašću koja je uspijevala u svojoj težnji da u okviru neke teritorije monopolizira legitimno fizičko nasilje kao sredstvo vladavine i da je u tom cilju ujedinila u rukama svojih vođa materijalna sredstva, a sve svoje samostalne nosioce, koji su ranije na osnovu ličnog prava raspolagali tim sredstvima, lišila tih prava i samu sebe postavila na njihovo mjesto, odnosno na sam vrh. Stoga osobine države više upućuju na ljude odnosno na društvo nego na državne organe vlasti koji personificiraju državu, pa se pojmovi kao što su legalitet i legitimitet javljaju kao odnos između prava i morala, koji su vječito tradicionalni problemi pravne nauke i pravne filozofije.