(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2009)
Energetika je postala jedno od središnjih globalnih pitanja. Proces globalizacije stvorio je snažan podsticaj razvoju porasta proizvodnje i potrošnje proizvoda i usluga u svijetu. Iz perspektive Bosne i Hercegovine relevantne su strateške odrednice (direktive) i politika razvoja Evropske unije. Evropska unija je u svojim dokumentima sistemski gradila zajedničku strategiju i politiku baziranu na liberalizaciji tržišta (specijalno električn energije), kao i značajnim investicijama u istraživanje i razvoj alternativnih izvora energije i razvoj efikasnih tehnologija za proizvodnju energenata. Navedeno, vezano sa postojećim zakonima, ima značajne reperkusije na strategijsko pozicioniranje i moguće smjernice elektroenergetskog sektora BiH u budućnosti. Ključni element razvoja energetskog sektora vezan je za pitanje vlasništva u tom sektoru, i to proizvodnje električne energije i njene distribucije. U skladu sa gore navedenim rad sadrži tri cjeline. Prvi dio je usmjeren na objašnjavanje globalnih i regionalnih odrednica, izgradnju regionalnog elektroenergetskog tržišta koje utječe na funkcioniranje energetskog sektora u BiH. Drugi dio rada je usmjeren prema analizi strateških odrednica razvoja elektroenergetskog sektora u BiH, koju čini elektroenergetski sistem BiH, ali i politika razvoja energetike Evropske unije. Treći dio rada analizira moguće smjerove razvoja elektroenergetike u BiH u okviru JP Elektroprivreda BiH d.d. primjenom SWOT analize.