(untitled) (Pregled: časopis za društvena pitanja / Periodical for social issues, 2007)
Diplomacija je izraz kojim se određuju službeni kanali komuniciranja kojima se koriste članice sustava država. U suvremenom svjetskom sustavu oni su uglavnom utemeljeni na mreži diplomata i konzula koji su zaštićeni posebnim zakonskim odredbama i stalno borave u inozemstvu, neki i u sjedištima međunarodnih organizacija. Ta se mreža prvi put pojavila na talijanskom poluotoku u drugoj polovici 15. stoljeća, a svoju potpunu izražajnost dosegnula je u Europi u dva i pol stoljeća nakon kongresa u Münsteru i Osnabrücku (1644-1648). Od kraja Prvoga pa sve do vremena nakon Drugog svjetskog rata diplomacija tog sustava podvrgnuta je do tada nezapamćenom kriticizmu: govorilo se da je potpomogla rat, imperijalizam, ili - oboje. Ipak, odoljela je napadima i na vrhuncu hladnog rata ojačana je uspješnim kodificiranjem običajnoga međunarodnog prava kojim je uređeno njezino vođenje.